Onder Planologen
Onder Planologen
#2 Groeikernen
Onder Planologen duikt de groeikernen in! In de jaren ’60 waren er zorgen over de steeds drukker wordende Randstad. Om die groei meer te geleiden wees het Rijk zestien ‘groeikernen’ aan: kleine dorpjes als Spijkenisse, Purmerend, Zoetermeer en Nieuwegein groeiden in korte tijd uit tot middelgrote stad. Althans, qua inwonersaantal en woningvoorraad dan. Voorzieningen bleven achter en de nieuwe steden hadden te maken met sociale problematiek. De wandelende planologie-encyclopedie Han Lörzing legt in deze aflevering uit hoe het groeikernen-beleid is ontstaan. PBL-onderzoekster Like Bijlsma groeide zelf op in een groeikern en vertelt over haar onderzoek naar de identiteit van de nieuwe steden. Onder Planologen maakt de balans op: welke inspiratie halen we uit de groeikern en wat is haar toekomst? Met als toetje: waarom planologen hun hart kunnen ophalen in Houten.
Gasten:
- Han Lörzing was 40 jaar planoloog en ontwerper. Hij publiceerde eerder dit jaar Een land waarover is nagedacht over de geschiedenis van de Nederlandse ruimtelijke ordening en werd daarover geïnterviewd door o.a. de Volkskrant.
- Like Bijlsma is als architect en geograaf werkzaam voor het Planbureau voor de Leefomgeving. Ze doet veel onderzoek naar suburbaan Nederland, met publicaties als de Atlas Nieuwe Steden.