
Onder Planologen
Een podcast voor en door planologen. De geschiedenis van de Nederlandse ruimtelijke ordening, steeds bekeken vanuit één planconcept. Hosts Peter Pelzer, Lilian van Karnenbeek (Universiteit Utrecht) en Jannes Willems (Universiteit van Amsterdam) gaan in gesprek met direct betrokkenen en onderzoekers. Technische afwerking en ondersteuning: Evert Aalten.
Onder Planologen
#13 Meersoortige planning
•
Peter Pelzer, Lilian van Karnenbeek & Jannes Willems
•
Season 3
•
Episode 4
In de laatste aflevering van seizoen 3 over het klimaat zetten we alle levende wezens centraal. We onderzoeken een planologie die eco-centrisch denken propageert, dus die erkent dat we onderdeel zijn van een groter geheel. Hoe creëren we een stad die ook fijn is voor – bijvoorbeeld – duiven en ratten? En wie bepaalt dat precies? Internationaal hoor je dan bijvoorbeeld de term ‘multispecies justice’ (meersoortige rechtvaardigheid). Valt dat ook te vertalen naar de wereld van de planologie? Jannes en Peter verkennen het idee van 'meersoortige planning' met landschapsarchitect Maike van Stiphout en hoogleraar stadsgeografie Rivke Jaffe.
Gasten:
- Maike van Stiphout is de oprichtster van DS Landschapsarchitecten en een pionier in Nederland op het gebied van natuurinclusief ontwerpen. Haar missie is om het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Ze heeft door heel Nederland aan projecten gewerkt, en is onderdeel van de Zoöp van het Nieuwe Instituut in Rotterdam.
- Rivke Jaffe is hoogleraar stadsgeografie aan de Universiteit van Amsterdam en heeft een achtergrond in antropologie. Ze onderzoekt in het project ANIMAPOLIS hoe ruimtelijke ongelijkheden worden doorgegeven via dieren in Amsterdam en Rio de Janeiro. Daarvoor ontwikkelt ze met haar team een nieuw type etnografie dat recht doet aan alle levende wezens.